Öljyn hinta finanssikriisin indikaattorina, osa 6

Helmikuu oli arvopaperimarkkinoilla erittäin synkkä. Tärkeimmät pörssi-indeksit laskivat maailmalla yli viidentoista prosentin kuukausivauhtia. Yhtä nopeaa luisua ei oltu nähty sitten viime vuoden lokakuun, jolloin pelättiin koko globaalin finanssirakennelman romahtamista. Pörssien alamäki tulee jatkumaan myös tulevaisuudessa ja pohjalle on vielä matkaa, vaikka analyytikot ja välittäjäyhtiöiden tiedotteet tasaisin väliajoin ilmottavatkin pahimman olevan jo ohi arvopaperimarkkinoilla. Todellisuudessa indeksit pyyhkivät vielä tässä vaiheessa reilusti pitkän ajan keskiarvon yläpuolella. Kriisin edetessä on erittäin todennäköistä, että pörssiarvot tulevat laskemaan tämänkin tason alapuolelle.

Raakaöljyn hintaan helmikuun paniikki ei enää juurikaan vaikuttanut. Tämä vahvistaa entisestään oletusta siitä, että tällä hetkellä öljyn hintaa määrittävät öljyn reaalitaloudellinen kysyntä ja tarjonta. Öljykupla tyhjeni erittäin nopealla tahdilla ja kaikkien tappioiden jälkeen jäljelle jäänyt spekulatiivinen pääoma on hakeutunut muille markkinoille. Öljyn barrelihinta näyttää vakiintuneen 40 dollarin tienoille.

Seuraavassa kuviossa on esitetty öljyn hinnan (WTI) kehitys vuoden 2006 maaliskuusta vuoden 2009 helmikuuhun:

oil6

Helmikuun keskihinnaksi muodostui 39,2 dollaria tynnyriltä, joten tammikuun pieni nousu kääntyi pieneksi laskuksi. Tällä hetkellä öljyn hinta pysyttelee keskipitkän aikavälin keskiarvon alapuolella, mikä kertoo karua kieltään maailmanmarkkinoiden kysyntätilanteesta. Jos öljyn hinta pysyttelee lähitulevaisuudessakin tällä tasolla, voidaan jo varmuudella ennustaa tilastollisen vuosi-inflaation osoittavan seuraavina kuukausina negatiivisia lukuja. Tällöin myös hyödykemarkkinoilla voidaan odottaa hintojen laskua, mikä yhdistettynä varallisuusmarkkinoiden nopeaan deflaatioon voimistaa lyhyellä aikavälillä talouden negatiivista kehitystä entisestään.

Maailmantaloudessa etenevät negatiiviset prosessit ovat tällä hetkellä vaikeasti pysäytettäviä. Kun monella sektorilla tapahtuu yhtä aikaa huonoja asioita, oikeanlaisen fokuksen löytäminen vastatoimiin on erittäin vaikeaa. Näyttää yhä suuremmissa määrin siltä, että ihmiskunta on päästänyt globaalin talousjärjestelmän valloilleen siinä mitassa, että sen aisoihin saaminen on mahdotonta. Uskottavia toimintamalleja ei ole pystytty esittämään, eikä ongelmien taustalla olevia mekanismeja näytetä ymmärtävän tarpeeksi.

Automiesten lausahdusta käyttäen: kuskista on tullut matkustaja.

Jussi Ahokas

Avainsanat: ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: