Öljyn hinta finanssikriisin indikaattorina, osa 4

Kuukausi ja vuosi on vaihtunut, ja on aika tarkastella jälleen öljyn hinnan kehitystä osana finanssikriisin analyysia. Aikaisemmissa aihetta käsittelevissä kirjoituksissakin (1,2,3) havaittu öljyn hinnan laskukehitys näyttää jatkuneen myös joulukuussa. Öljyntuottajamaiden tuotannon leikkauksista huolimatta öljyn hinta on painunut reippaasti keskipitkän aikavälin (15 vuotta) keskiarvon alapuolelle. Viimeisten viikkojen ja päivien aikana Lähi-idän kiristynyt tilanne on aiheuttanut öljyn hintaan useiden prosenttien heilahteluja.

Seuraavassa kuviossa on esitetty raakaöljyn (WTI) kuukausihintojen kehitys tammikuusta 2006 vuoden 2008 joulukuuhun:

oil1208

Joulukuun keskihinnaksi muodostui 41,02 dollaria tynnyriltä ja laskua edellisestä kuukaudesta kertyi lähes 30 prosenttia. Hintojen laskun näinkin rajua vauhtia vielä joulukuussa voidaan pitää jopa hieman yllätyksellisenä. Tuotannon leikkauksista ja osakemarkkinoiden rauhoittuneesta tilanteesta huolimatta öljyn kysyntä suhteessa öljyn tarjontaan on vähentynyt. Reaalitalouden kysynnän supistuminen näyttää tässä valossa olevan erittäin nopeaa. Myös öljyn spekulatiivinen kysyntä on vähentynyt huomattavasti, mistä kertoo muun muassa öljyn hintakehityksen erkaneminen Yhdysvaltain dollarin kurssikehityksestä.

On melko todennäköistä, että tammikuun aikana öljyn hinnan laskukehitys tulee taittumaan tarjontapuolen epävarmuustekijöistä ja suunnitelluista tuotannon vähennyksistä johtuen. Jos hinnat laskevat viimeaikaista vauhtia vielä tammikuussakin, alkaa maailmantalouden tilanne näyttää erittäin huolestuttavalta. Raaka-aineiden hintojen jatkuva ja erittäin nopea lasku on selkeä merkki reaalitalouden ja reaalituotannon totaalisesta jäätymisestä. Tuotannon supistukset ovat merkittävä osa stagnaatio-deflaatio-kierteen itseään vahvistavaa prosessia. Finanssikriisin taustalla vaikuttava yksityisen sektorin ylivelkaantuminen tekee tilanteesta entistä ongelmallisemman.

Seuraavat kuukaudet ovat erittäin mielenkiintoista aikaa ja niiden aikana tulemme saamaan lisää näkymiä siitä, kuinka syvään taantumaan tai lamaan maailmantalous on lopulta ajautumassa. Julkisen vallan toimet ympäri maailmaa ovat olleet toistaiseksi hapuilevia ja niillä onkin pystytty paikkaamaan vain kaikkein suurimpia halkeamia maailmantalouden ulkokuoressa. Taustalla muhivan keitoksen selvittämiseksi tarvittavat toimenpiteet ovat jääneet odottamaan toteuttajaansa. Poliittista johtajuutta ja rohkeutta riittävän suurten julkisen talouden panostusten toteuttamiseksi kaivataan tällä hetkellä ympäri maailmaa.

Jussi Ahokas

Mainokset

Avainsanat: ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: