Flexicurity – security = flexibility

Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälän vaatimus ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisesta työhistorian pituuden mukaan nostaa esiin kaksi työelämään liittyvää keskustelua, joihin on vaikea olla törmäämättä kerta toisensa jälkeen. Toinen on yli puoluerajojen viljelty ajatus muutosturvasta (eurooppalaisittain flexicurity), jonka mukaan työmarkkinoita tulisi kehittää joustaviksi alhaiseen irtisanomissuojaan perustuen, mutta irtisanomisten sattuessa työntekijän taloudellinen turvallisuus taattaisiin ansiosidonnaisen työttömyysturvan korkean tason ja pitkän keston myötä. Muutosturvan mukana kulkee hokema: voimme suojella työntekijöitä, emme työpaikkoja. Nyt ollaan ilmeisesti luopumassa myös nuorten työntekijöiden suojelemisesta. Työttömyysturvan sijalle tarjotaan ”aktivointia”, jolla taataan, että mikä tahansa duuni on otettava vastaan, millä ehdoilla tahansa.

Tästä päästäänkin luontevasti viime vuosien prekarisuus- ja pätkätyökeskusteluihin. Vihreä kritiikki on kohdistunut ennen kaikkea ”saavutettuja etuja” puolustavaan ay-liikkeeseen ja SDP:hen. Kritiikki on ollut osittain aiheellista, sillä tutkijoiden ja taiteilijoiden työttömyys- ja eläketurvaan tai vaikkapa vuokratyöläisten työehtoihin olisi pitänyt saada merkittäviä parannuksia. Tästä huolimatta on suhtautuduttava varauksella argumentaatioon, jossa kritisoidaan saavutettujen etujen puolustamista. Sen kautta luodaan toistuvasti vastakkainasettelu vakituisessa työsuhteessa työskentelevän ”eliittiduunarin” ja prekaarin pätkä- tai tietotyöläisen välille, joiden edut esitetään nollasummapelinä. Tämä samaan aikaan, kun pääomatulojen osuus on noussut Euroopan laajuisesti palkkatulojen kustannuksella.

On hyvin harmillista, että muutosturvalla on taipumus muuttua helposti joustoksi ilman turvaa. Työntekijöiden puolustamisessa terästäytymistä voidaan vaatia erityisesti Vihreiden puheenjohtajalta työministeri Cronbergilta. Nyt olisi korkea aika nousta sekä puolustamaan niitä kritisoituja saavutettuja etuja että vastustamaan prekarisaatiota. Joskus saavutettujen etujen puolustaminen on prekarisaation vastustamista.

Antti Alaja

Mainokset

Avainsanat: , , ,

2 vastausta to “Flexicurity – security = flexibility”

 1. Anssi Says:

  Cronberg unohtaa ”passiiviturvaa” kritisoidessaan saman, jonka valtakunnalliset kokoomuspoliitikot unohtavat tietoisesti tai tyhmyyttään usein: Suomessa ei ole valtakunnallista passiiviturvaa. Yksikään kansalainen ei ole oikeutettu vastikkeettomaan toimeentuloon valtion taholta, vaikka perustuslaki periaatteessa tätä vaatisikin (19 §:ää ei koskaan ole koeteltu oikeusistuimessa tästä näkökulmasta). Ainoa ”passiivinen” turvaverkko on kunnallisten sosiaalitoimistojen myöntämä toimeentulotuki, sekin tarveharkintainen sikäli, että se korvaa vain byrokratian rattaiston läpäisseet erikseen nimetyt menot – yleensä jälkeenpäin.

  Kaikki valtiolliset työttömyysturvan muodot on Suomessa alistettu orwellilaiselle kontrollijärjestelmälle nimeltä työvoimahallinto. Se laatii jokaisesta hakijasta erikseen työvoimapoliittisen lausunnon, joka tiettyjen kapeasti määriteltyjen ehtojen täyttyessä oikeuttaa hänet työttömyysturvaan – ja näistä ehdoista ensimmäinen on tietysti se, että hän hakee aktiivisesti työtä jokaisena elämänsä päivänä, jolloin työttömyysturvaa nauttii. Jos työttömyysturvaa puoltava lausunto muuttuu, vanhenee tai vain juuttuu byrokratian rattaisiin, ilmoittaa virkailija lakonisesti: ”Sulta meni nyt tuet jäihin.”

  Tämä ei ole passiiviturvaa määritelmällisesti tai reaalisesti: kukaan passiivinen ei pysy tässä pyörityksessä mukana. Työministeriön ja Kelan omat tutkimukset, viimeisin toissa vuodelta, sanovat samaa: työttömyysturva ei Suomessa passivoi ketään.

  http://www.mol.fi/mol/fi/06_tyoministerio/05_tiedotteet/00_2006/2006-04-04-01/index.jsp

  Eri asia on sitten, rohkaiseeko ihmistä parhaalla mahdollisella tavalla työllistymään se, että kaikki hänen energiansa menee työvoimahallinnon kanssa taistelemiseen. Tämä on niitä autonomistien yksinkertaisia ja hyviä pointteja, jotka ovat jääneet huomiotta, koska he ovat upottaneet ne liialliseen aggressiivisuuteen ja pornografiseen retoriikkaan. Kokoomus ja Cronberg kannattavat aktivoivien työvoimapoliittisten toimenpiteiden karsimista, mutta kukaan ei kannata ”aktivoivan” byrokratian karsimista, edes vain kokeillakseen, mihin se johtaisi. Suomalaisessa poliittisessa ajattelussa valtion ja kansan vastakkainasettelu koetaan yhä liian vahvaksi, jotta kansalaisille uskallettaisiin tarjota vastikkeetonta turvaa, joustoilla tai ilman.

 2. Anssi Says:

  Piti vielä lisätä se, että itsehän, kuten monet tämän blogosfäärin asujaimista, olen onnellisessa asemassa: saan valtakunnallista opintotukea, joka byrokratiansa keveyden puolesta lienee lähimpänä ihanteellista vastikkeetonta valtiollista sosiaalitukea. Opintotukea ei vain kukaan parjaa passiivitueksi, ehkä siksi, että valvomattomat opiskelijat – toisin kuin valvotut työttömät – ovat enimmäkseen aktiivisia, kriittisiä yhteiskunnallisia toimijoita, jotka osallistuvat monipuolisesti myös työelämään. Olisiko tässä hieman kausaatiotakin?

  Autonomisteille on usein sanottu, että kaikki eivät voi olla intellektuaaleja ja taitelijoita, ja tämä onkin totta – useimmat autonomistitkaan eivät ole sellaisina kummoisia, vaikka haluaisivatkin ajatustensa pyörittelystä metropolituloa nostaa. Mutta eivät useimmat opintotukea nostavat tälläkään hetkellä ole mikään tuleva akateeminen eliitti, vaan tavallisia ihmisiä, jotka vain ovat sattuneet tekemään oikean valinnan yhteishaussa ja nauttivat siksi Kaikkosen porkkanasta (korotetun opintotuen muodossa) eivätkä Cronbergin kepistä (heikennetyn työsuhdeturvan muodossa). Tämän keinotekoisen, elitisoivan kahtiajaon ”akateemisiin” ja ”ammatillisiin” poistaminen olisi askel kohti todellisen tasa-arvon yhteiskuntaa.

  Selvennykseksi vielä: En kannata perustuloa, metropolituloa, kansalaispalkkaa, käänteistä tuloveroa tai muutakaan friedmanilaista fantasiaa. Mutta kannatan sellaista yhteiskuntaa, jossa kaikki saavat itse määritellä ansaitsemalleen toimeentulolle tuottamansa vastikkeet. Nyt minulla on tuo mahdollisuus, mutta ammattiin opiskelevalla veljelläni ei, ja sosialistin sydäntä sellainen vääryys pistää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: